AKCE ROKU 2005

Volejbalový turnaj družstev kraje Vysočina
5.11.2005, Pelhřimov

Na 7. ročník volejbalového turnaje družstev, který každoročně pořádá okresní organizace KDU-ČSL v Pelhřimově, si letos 5. listopadu přijely změřit své síly družstva z Českých Budějovic, Humpolce, Jihlavy, Pelhřimova a Žďáru nad Sázavou. Do pozdního odpoledne se protáhlo sportovní zápolení, jehož vítězem se stalo družstvo ze Žďáru nad Sázavou a tím také držitelem putovního poháru. Hned za nimi se stejným počtem bodů, ale horším skóre, se umístilo družstvo Českých Budějovic. Krásné třetí místo vybojoval Pelhřimov. O umístění na 4. a 5. místě opět rozhodovalo skóre: čtvrtá Jihlava a pátý Humpolec. Důležitější než pořadí je určitě dobrý pocit z příjemně stráveného dne mezi přáteli, který si všichni odváželi domů.

Dnešní člověk a religiozita - P. Ing. Miloslav Fiala, O.Praem.
31.10.2005, Pelhřimov

Na téma Dnešní člověk a religiozita - o vztahu člověka k Bohu a náboženství - hovořil v pondělí 31.10 2005 P. Ing. Miloslav Fiala O. Praem. Úspěšný seminář, který uspořádala MO KDU-ČSL Pelhřimov spolu s Evropskou akademií pro demokracii, se konal v hotelu Rekrea a zúčastnilo se ho na sedm desítek posluchačů.

Pelhřimovská Múza
22.10.2005, Pelhřimov

Letošní 7. ročník festivalu křesťanské folkové a rockové hudby Pelhřimovská múza se konal opět na Malé scéně Kulturného domu Máj v Pelhřimově, v sobotu 22. října. Byl pořádán pod záštitou 1. místopředsedy PS PČR Jana Kasala, který měl možnost během programu návštěvníky pozdravit. Pořadatel festivalu Michal Zlámal poděkoval také předsedovi OV KDU-ČSL Jiřímu Blažkovi za podporu, kterou festivalu věnuje.
Po loňském divácky nejúspěšnějším ročníku se festivalu podařilo nabrat nový dech. Zaplněnému sálu se jako první představil čtyřčlenný komorní pěvecký sbor Canto Belle z Pacova, který zazpíval spirituály, klasické duchovní i lidové písně. Na pódiu ho vystřídal Rudolf Brančovský ze skupiny Veselá zubatá, který ve svém průvodním slově an
i v textech svých písní nezapřel, že má rád humor. Konečně i název jejich skupiny to potvrzuje. Skupina Učedníci, kterou tvoří dva manželské páry, nahrála během své dlouholeté činnosti už deset alb. Mnohé písně z jejich repertoáru se objevují v různých křesťanských zpěvnících a některými z nich také potěšili posluchače na letošním festivalu. Podle programu následovalo vystoupení Jiřky Markovové s doprovodnou skupinou, která skládá a zpívá většinou chvály. S diváky se podělila o své osobní setkání s vírou a o naplnění smyslu svého života. Její skladby jsou známé nejen u nás, ale koncertovala také v Kalifornii a ve dvanácti zemích střední Ameriky. Pražská skupina Salvage hraje moderní rock a svým vystoupením "padla do noty" především mladým účastníkům festivalu. Závěr Pelhřimovské múzy patřil kapele Českej chleba, která na festivalu tradičně slaví velké úspěchy nejen svou hudbou, ale i přirozeným a vtipným projevem.

Zájezd do Prahy
8.10.2005

Městská organizace KDU-ČSL Pelhřimov připravila pro své členy a příznivce na sobotu 8. října zájezd do Prahy. Nejdříve jsme si prohlédli Valdštejnský palác, v jehož jedné části sídlí Senát a druhá je využívána ke kulturním akcím. Příjemné byly také chvilky strávené ve Valdštejnské zahradě, protože počasí našemu výletu opravdu přálo. Asi nejsilnější dojem ve všech zanechala prohlídka skleníku botanické zahrady Fata morgana v Troji. Návštěvníci si zde prohlédli velké množství různých druhů tropických rostlin, bohatě jsou tu zastoupeny masožravé rostliny a ke spokojenosti přispěl i odborný výklad příjemné průvodkyně. Celkový dojem byl korunován přítomností velkého množství krásně barevných tropických motýlů, jejichž výstava právě probíhala. Každý si je mohl zblízka prohlídnout, protože volně poletovali mezi návštěvníky a občas si dokonce někteří na chvilku odpočinuli někomu třeba na rameni.

Další program výletu si mohl každý vybrat podle svého přání. Někdo navštívil Zoologickou zahradu, jiní raději dali přednost prohlídce Trojského zámku, v jehož prostorách je instalována výstava českého výtvarného umění 19. sto-letí a dlouhodobá expozice Česká plastika 1900 - 1970. Cestu autobusem zpříjemnil svým zasvěceným průvodcovským výkladem Pavel Pípal, upozorňoval na různé zajímavosti, kolem kterých jsme projížděli, a nabídl nám zajímavé typy na další výlety.

Lobby klub - Milan Šimonovský
6.10.2005, Pelhřimov

"Doprava je nádherná disciplína"
vyslovil své přesvědčení hned v úvodním slově ministr dopravy a místopředseda vlády Milan Šimonovský na setkání s podnikateli, které se konalo ve čtvrtek večer 6.10. v sále hotelu Rekrea v Pelhřimově. Kromě místních podnikatelů se tohoto lobby klubu tentokrát zúčastnil také starosta města Leopold Bambula.
Pan ministr nejdříve hovořil o plánovaných akcích na silnici 1/34 včetně výstavby II. etapy obchvatu Pelhřimova a o napojení na silnici 1/19 směr Tábor. Dále informoval o strategii rozvoje dopravních sítí do roku 2013, o dopravní obsluze území a o jednotlivých druzích dopravy - osobní, nákladní, letecké i vodní. Jako místopředseda vlády seznámil přítomné se složitou situací KDU-ČSL jako koaličního partnera ve vládě a o je
jím podílu na úspěších vlády. Hovořil o aktuálním dění - o projednávání Zákoníku práce, zdravotním pojištění a o možném vývoji do voleb v červnu 2006 a po nich.
V další části večera se přítomní dotazovali na výkup pozemků pod komunikacemi, které byly vlastníkům zabrány, na provoz kamionů na dálnicích a s tím související mýtné, na kombinovanou dopravu - silnice + železnice, na energetickou politiku státu, na problémy výstavby gigantických průmyslových zón, na automobilový průmysl a podobně. V příjemné atmosf
éře pan ministr všem zasvěceně odpovídal a ani jeho trochu opožděný příjezd z důvodu hlasování v Senátu o trestnosti propagace komunismu neubral na spokojenosti přítomných. Krátce po desáté hodině se pan ministr rozloučil a znovu zopakoval: "Doprava je opravdu nádherná a dalo by se o ní hovořit celou noc". Při následném pohoštění pak ještě pokračovala debata nad některými otázkami, které v průběhu večera zazněly.